Povijest

Ljevaonica „Petar Dimitrov“ je obrtnička radnja sa dugogodišnjom proizvođačkom tradicijom. Osnovao ju je pok. gosp. Petar Dimitrov 04.11.1977., a od 01.02.1995. gospodin Željko Perkušić otkupljuje obrt i postaje vlasnikom ljevaonice. 2013. godine u partnerstvo ulazi i njegova kćer Marija Perkušić, a 2016. i sin Goran Perkušić kako bi nastavili obiteljsku tradiciju, sa željom unapređenja i opstanka na tržištu. 01.01.2016. obrt mijenja naziv u Jezgraonica Perkušić.

O nama

U posljednjih 20-tak godina ljevaonica isključivo lijeva obojene metale (aluminj, mesing, bronca) i isključivo koristi kokilni i pješčani lijev. S vremenom je posao proširen tako da danas uz ljevaonicu, postoji i radionica za obradu odljevaka.

Svi proizvodi izrađeni su od visokokvalitetnih legura.

Od 2014. godine pokrenuli smo i novi proizvodni program, izradu jezgri metodom cold-box-a za komercijalnu proizvodnju.

Cold-box jezgra je mješavina pijeska, smole i amina, smještena unutar kalupa, koja omogućava gotovo besprijekornu čistoću šupljine odljevka, za lijevanje različitih oblika proizvoda. Cold-box jezgre se preferiraju u ljevaonicama koje imaju sivi lijev.

Aluminijske mlaznice upotpunjuju zaokruženi proces proizvodnje za postrojenja (lijevanje, obrada i montiranje) za hidroseparacije u kamenolomima, šljunčarama i pješčarama.

Prepoznatljivost obrta očituje se i u programu komunalne opreme koji se sastoji od:

  • Proizvodnji klupa za parkove u više izvedbi,
  • Proizvodnji pripadajućih vrtnih stolova,
  • Proizvodnji koševa za otpatke u više izvedbi,
  • Proizvodnji žardinjera za cvijeće od drveta sa pocinčanim koritima različitih dimenzija,
  • Izradi raznih aluminijskih ili brončanih stupića za zaštitu pješačkih, parkovnih i zelenih površina